Odložen je Treći Somborski filmski festival

Pročitajte celu vest...

Uprkos magli

Subota, 29. avgust, 23h
Atrijum Gradske kuće

Originalni naziv: Nonostante la nebbia/ Despite the Fog/ Uprkos magli

Trajanje (min): 100

Godina: 2019.

Zemlja: Italija, Srbija, Severna Makedonija, Francuska

Režiser: Goran Paskaljević

Scenario: Goran Paskaljević, Marco Alessi, Filip David, Giuseppe Eusepi

Uloge: Donatella Finocchiaro, GiorgioTirabassi, Ali Mousa Sarhan, Francesco Acquaroli, Francesca Cutolo, Anna Galiena, Luigi Diberti, Tamara Aleksić

Žanr: drama

OPIS

Prema podacima Interpola, danas Evropom luta više  od deset hiljada maloletnih izbeglica bez roditeljskog staranja, od toga polovina utočište traži na drumovima Italije. Uprkos magli je filmska priča o jednom od njih.

Film prati Paola, menadžera restorana u malom gradu u blizini Rima, koji jedne kišne večeri pri povratku sa posla pronalazi promrzlo osmogodišnje dete na autobuskoj stanici i odlučuje da ga povede sa sobom kući. Dečak se zove Muhamed i izbeglica je, prepušten sam sebi nakon što je izgubio roditelje tokom putovanja do Italije u gumenom čamcu.

Prisustvo deteta uznemirava Paolovu suprugu Valeriju, koja je isprva sumnjičava i neodlučna, ali na kraju pristane da ga prime na jedno veče. Nakon nekog vremena, Valerija menja mišljenje i odlučuje da zadrži Muhameda.

Italijanski bračni par pokušava da u malom Arapinu nađu utehu i neku vrstu zamene za svog rano preminulog sina Marka, ali sve više nailaze na otpor sredine i sopstvene porodice koja ne prihvata njihovu odluku da zadrže dečaka.